Meklēt šajā emuārā

trešdiena, 2010. gada 6. janvāris

Nemirsti jauns - parūpējies par savām enerģijas rezervēm!




ĶĪMIJA UN VIELMAIŅA.

Ubihinoni ar savu struktūru ir raksturīgi hroma riņķveida sistēmai, kas nes izoprēnu sānķēdi ar, no piedevām atkarīgu, garumu. Cilvēkiem šī sānķēde sastāv no 10 izoprēnu daļām – tādēļ arī apzīmējums „Q10”. Daži mikroorganismi, turpretī, satur Q1 līdz Q6, augi – Q9 un Q10 un lielākā daļa mugurkaulnieku, arī cilvēki – Q10. Ubihinona struktūra un īpašības pierāda lielu līdzību ar taukos šķīstošajiem E un K vitamīniem.

Kopējais Koenzīma Q10 sastāvs cilvēka organismā ir no 0,5 līdz 1,5g. Tas tiek sintezēts iekšēji no fenilalīna vai tirosīna, diverso B grupas vitamīnu (Ko-faktora) ietekmē, pie kam šo sintēzi neietekmē ārējās iedarbības apjomi. Mazākas vērtības ubihinoni (Q1 līdz Q9) spēj pārvērsties par Q10.

Ar pārtiku mēs ikdienā uzņemam apmēram 5 līdz 10mg Koenzīma Q10, ar uzsūkšanās normu kuņģa-zarnu traktā no 5 līdz 40% un pārvietošanos no limfu ceļa uz aknām. Tās ir galvenais orgāns, kas uzkrāj ubihinonu, arī skeleta muskulatūra, sirds muskuļaudi un nieres satur aukstu Q10 koncentrāciju, pie kam 45% ir mitohondriju sastāvdaļa. Pēc sānķēdes noārdīšanās, ko ietekmē oksidācija un atskaldīšanas un tai sekojošās ß-oksidēšanās rezultātā caur nierēm izdalās glukonorīds (vīriešiem apmēram 55u.g./dienā, sievietēm 10 -20u.g./dienā).

Vairāk informācijas var iegūt http://www.fit.lv sadaļā kvalitāte / zinātnisklais simpozijs

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru