Meklēt šajā emuārā

ceturtdiena, 2009. gada 24. decembris

Tev ir oksidatīvais stress? Iedzer antioksidantu koktēli un atslābsti!



Skābekļa izmantošana līdz ar antioksidantu aizsardzību.

Lai nebūtu jāpacieš skābekļa pozitīvais efekts, un vienlaicīgi nebūtu pakļauta neaizsargātai ar to saistīto radikāļu indukcijai, paaugstinātas skābekļa vajadzības gadījumā iesaka lietot antioksidantus. Šie radikāļu „ķērāji” deaktivizē reakcijai draudzīgās daļiņas un tādējādi palīdz izvairīties no oksidatīvi izraisītā kaitējuma sekām šūnās un audos.

Barības antioksidanti, piemēram, C vitamīns, kavē paaugstinātu vērtību. C vitamīns attēlo redukcijas sistēmu, kas var padot un nodot elektronus. Tas, veidojot starpproduktu, reaģē ar reaktīvajām skābekļa vielām, kas beigās pāriet askorbātā un dehidro- askorbātā.



Šādiem radikāļu „ķērājiem” ir īpaša nozīme attiecībā uz mitohonrijām, jo, no vienas puses, tur rodas skābekļa radikāļi un mitohondriālā DNS aina īpaši ir atkarīga no brīvo radikāļu uzbrukuma. Vienlaicīgi mitohondriālā DNS aina nenosaka enzīmu labošanu – kā nukleārā DNS aina – tādējādi mutācijas iespējamība ir lielāka nekā nukleārās DNS ainā.

Vai mitohondrijām kaitē brīvie radikāļi, tad tiek kavēta arī ATF sagatavošana. Ar mitohondrijām bagātās muskuļu šūnas šajā gadījumā cieš no muskuļu saraušanās traucējumiem un darbaspēju zuduma.

Vairāk informācijas atradīsi http://www.fit.lv sadaļā kvalitāte.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru