Meklēt šajā emuārā

otrdiena, 2009. gada 29. decembris

LABS IZSKATS UN FIZISKS UN GARĪGS FITNESS



KATRA INTERESĒS: LABS IZSKATS UN FIZISKS UN GARĪGS FITNESS.


Cinks ir neatņemams mikroelements, kas nodrošina stingru un tvirtu ādu un spīdīgus matus. Āda aizņem no 1,8 līdz 2,0 m2 no visa ķermeņa virsmas un līdz ar to ir lielākais orgāns. Vienā cm2 ir 600 000 šūnu, to starpā pigmenta, smadzeņu un nervu šūnas. Tās atjaunojas apmēram 28 dienu ilgā ciklā. Matus, tāpat kā nagus dēvē par ādas pielikumiem. Eiropieša mati dienā izaug vidēji par 0,2 līdz 0,4 mm. Pārrēķinot matu garumā, organisms dienā saražo līdz 30 m un mēnesī līdz 800 m matu.

Cinks ietekmē šūnu dalīšanos un augšanu, nav nekāds brīnums, ka ādu, tāpat kā matus ietekmē bagātīgs organisma nodrošinājums ar mikroelementiem. Mikroelements ir enzīmu sastāvdaļa, kas šūnu vairošanās procesā veic svarīgu funkciju – un tādēļ tam ir izšķiroša nozīme ādas un matu šūnu atjaunošanās procesa ietvaros. Cinka trūkums var izpausties kā eritematozas ādas izmaiņas un matu izkrišana.

Arī fizisku aktivitāšu ietvaros svarīga nozīme ir bagātīgam organisma nodrošinājumam ar mikroelementiem. Cinks, piemēram, ir laktāta dehidrogenāzes enzīma Ko-faktors, kas piedalās skābekļa vielmaiņas katalīzē un veic pārveido piruvātus par laktātiem un otrādi. Aizsardzības uzlabošana, respektīvi, pazemināta infekcijas iespējamība, ko sniedz Cinks, var izraisīt interesi.

Varš piedalās ādas pigmenta – melanīna veidošanā. Melanīna sintēze piedalās katalīzē ar vara enzīmu, veidojot dopamīna-ß-hidroksilāzi. Tādēļ Varam ir liela nozīme hemoglobīna sintēzē un kā superoksidismutāzes sastāvdaļa pārņem antioksidatīvās īpašības. Visbeidzot kolagēna šķiedru šķērssavienojuma process norisinās ar vara enzīmu, caur ko mikroelements ir nozīmīgs saistaudiem.

Mikroelements piedalās arī enerģijas vielmaiņā un ietekmē ATF neierobežotu veidošanos citohromu vadītās elpošanas ķēdes ietvaros.

Selēns ir glutationa enzīma sastāvdaļa, kas tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem endogenās antioksidatīvās aizsardzības sistēmas elementiem. Selēna glutations ir līdzatbildīgs šūnu redoksprocesa saglabāšanā un aptur agresīvo brīvo radikāļu darbību, jo tie, piemēram, rodas UV- ekspozīcijas rezultātā ādā un citos ķermeņa audos.

Tiek diskutēts par to, kā Selēna lietošana ietekmē paaugstinātu slodzi un atjaunošanās spējas.

Papildus katalāzes enzīma sastāvdaļa ir Dzelzs, kas radikāļu stadijā peroksīdus reducē par ūdeni. Dzelzs pamat uzdevums parādās skābekļa transportēšanā un akumulācijā – 75% kopējā ķermenī esošās Dzelzs ir saistīta hemoglobīnā. Šim mikroelementam ir liela loma enerģijas veidošanā muskuļu šūnās. Elektrolīts ir ievērojami svarīgs sportiski aktīviem cilvēkiem, jo ar hematūriju, mioglobīna un sviedru izdalīšanos tiek zaudētas arī dzelzs rezerves. Fakts, ka dzelzs trūkums ir visbiežāk diagnosticētais trūkums sporta medicīnas praksē, nepārsteidz.

Hroms piedalās ogļhidrātu, proteīnu un tauku metabolīzē. Šis mikroelements ir glikozes tolerances faktora sastāvdaļa un tādēļ tas regulē cukura līmeni asinīs. Hroms piedalās arī glikoigēna veidošanā muskuļu šūnās un aminoskābju transportēšanā uz muskuļu šūnām.

Ir novērots, ka sportistiem ir paaugstināts hroma zudums nierēs, tādēļ nepieciešama papildus vajadzība attiecībā uz šo elektrolītu, ko īpaši dod augsta glikozes apgrozījuma gadījumā.

Kalcijs un Magnijs ir svarīgas vielas kaulos, respektīvi, zobos. Šīs minerālvielas veido noderīgu kombināciju ar D vitamīnu, jo pēdējais paaugstina Kalcija uzsūkšanos zarnās un tādējādi nosaka arī Kalcija darbību asinīs veicinot kaulu uzbūvi. Kalcijs ir enzīmu Ko-faktors, kas piedalās katalīzē glikogēna noārdīšanā skeleta muskulatūrā un aknās. Visbeidzot, Kalcijs piedalās arī muskuļu saraušanās procesā un uzbudinājuma veidošanās procesā nervos. Kalcijs, tāpat kā Kālijs un Magnijs, pieder pie kritiskajiem elementiem sportiski aktīviem cilvēkiem. Nepietiekama nodrošinājuma gadījumā tiek mobilizēts Kalcijs no kauliem un tādējādi attīstās kaulu demineralizācijas process.
Magnijs kā enzīmu Ko-faktors piedalās enerģijas vielmaiņā un uzbudinājuma vadīšanā un transportēšanā nervos un muskuļu šūnās. Magnijs ekonomē skābekļa izmantošanu sirdī un tam piemīt no stresa aizsargājoša, antiaritmiska un asinsspiedienu pazeminoša ietekme. Sportistu lielā vajadzība pēc Magnija tik tikko tiek apmierināta ar pārtiku vai izotonisku dzērienu (kuros parasti ir pārāk daudz cukura) palīdzību. Sekas var būt: muskulatūras noguruma pazīmes, krampji ikros un darbaspēju zudums

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru