Meklēt šajā emuārā

otrdiena, 2009. gada 29. decembris

Patīk labi izskatīties? Iedzer Restorate!



UZMANĪBU – RISKS: ELEKTROLĪTU TRŪKUMA CĒLONIS!


Līdz ar nepietiekami līdzsvarotu pārtiku, respektīvi, diētas gadījumā, liela loma nepietiekamai organisma nodrošināšanai ar minerāliem ir arī baudvielu (alkohola, kafijas, tējas) uzņemšanai (2.tabula). Vērtīgie minerāli ir arī graudu samaļot miltos un nolobot rīsu un augļus, kā arī vārot ūdenī dārzeņus un kartupeļus zaudē dažādus medikamentus, piemēram, caureja var pasliktināt nieru zaudējumus. Pie tam ar ķermeņa šķidrumiem (urīnu, sviedriem) mēs zaudējam daļu no šīm vitāli svarīgajām vielām. Sportisti var panest sviedru zudumu līdz pat 3 litriem/stundā. Te kā pirmie jāmin Nātrija hlorīda, Kālija, Kalcija, Dzelzs, Vara un cinka zudumi. Vajadzība pēc minerālvielām un mikroelementiem šai cilvēku grupai ir paaugstināta – aizvietošana ir ieteicama.

Visbeidzot ir dzīves periodi, kad visbiežāk ir nepieciešama paaugstināta minerālvielu uzņemšana, piemēram, augšana, vecums, grūtniecība un zīdīšana vai sportiskas aktivitātes. Šis personu loks tiek pieskaitīts pie riska grupas.

Arī noteiktas slimības, piemēram, vemšana un caureja, var novest pie dzīvībai bīstama minerālvielu zuduma. Tieši bērniem, kam augšanas procesā (piemēram, kaulu veidošanās) ir paaugstināta vajadzība pēc elektrolītiem, iesaka visaugstāko piesardzības pakāpi.

2.tabula: Minerālvielu un mikroelementu trūkuma cēloņi (piemēri).

1) Nepareiza pārtika
Vienveidīga barība
Diētas, gavēņi
Veģetārisms
Fosfātu saturošie pārtikas produkti (limonādes, desa)
2) Paaugstināta vajadzība
ü Hroniskas slimības (piemēram, Morbus Crohn, Colitis ulcerosa)
ü Grūtniecība un zīdīšana
ü Augšana un attīstība
ü Sports
ü Veciem cilvēkiem
ü Rekonvalescence
3) Paaugstināts zudums
ü Sviedri
ü Medikamenti (piemēram, caurejas līdzekļi, perorālā kontracepcija)
ü Alkohola lietošana

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru